Kópé Fajáték webáruház

Önfeledt játék, vidám tanulás

Játékok és könyvek

Hírlevél

Szeretném, hogy kapcsolatban maradjunk, ezért hozzájárulok, hogy a kopefajatek.hu webáruháztól hírlevelet kapjak.
Az Adatkezelési Tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Miért kertészkedjünk együtt gyermekeinkkel?

A kertészkedés egyszerre kiváló tanulási tapasztalat, és örömteli játék. Íme néhány fantasztikus ötlet, hogy tudjuk bevezetni gyermekeinket a kertészkedés csodás világába. A kopefajatek. hu webáruház teljes kerti játék ajánlatát itt találja: Kerti játékok.

Kevés dolog van, amit a gyerekek jobban kedvelnek, mint a föld túrása, ásása és homoksütik készítése. Imádják a kukacok, bogarak figyelését, szeretik öntözgetni a kerti növényeket, vagy bármi más egyebet. Élvezettel ültetik el a magokat, figyelik növekedésüket, és szüretelik le termésüket. Kíváncsiságuk támogatásával segítheted felébreszteni bennük a természet és a kert szeretetét. Élvezik majd a kertészkedés közben eltöltött különleges közös időt.

Bátorítsd lelkesedését gyorsan fejlődő magok, palánták ültetésével!

A zöldségfélék ültetése nagyon jó választás kisebb gyermekeknél. Gyorsan csíráznak, és megehetők, amint beértek. Ezek közül is népszerűek a különböző retekfélék, cukkini, sárgarépa, saláta, brokkoli és burgonya. Elképzelhető, hogy sokkal több zöldséget fog fogyasztani gyermeked, még olyanokat is, amiket előzőleg elutasított, ha azokat saját kis kerjtéből szüreteli. Ha van elég hely a kertben, a tökféléket is ajánljuk. Szüretelésük után dekorációnak, madáretetőnek is használhatók.

A zöldséges kertnek néhány virág ültetésével adhattok színt. Ez lehet akár a körömvirág, zsálya, levendula. Figyeljetek oda, hogy a virág nehogy mérgező legyen!

A gyerekek élvezettel választják ki a kertészetekben, üzletekben a növénymagokat vagy palántákat: engedd meg, hogy ő ültesse el őket! Büszke lesz saját kis kertjére. Miután a magokat, palántákat elültettétek, győzödjetek meg róla, hogy a magok üres tasakját, vagy  a palánták nevét jelző kis karót a sor végén leszúrtátok a földbe, hogy biztosan azonosítani tudjátok a kikelő növényeket. 

Vondd be gyermeked a kiskert helyének kiválasztásába!

Válasszuk ki együtt a kert helyét!

Jó móka együtt körbejárni, beszélgetni róla, mi fontos a növényeknek, hogy szépen fejlődhessenek. Tanítsd meg gyermeked, hogy a jó kert alapja mindig a jó minőségű föld. Magyarázd el, hogy a növényeknek, csakúgy, mint az embereknek enniük, inniuk kell.  Beszéljétek meg, hol juthatnak elég fényhez, napsütéshez esetleg árnyékhoz. Melyik az a terület, amelyet könnyen tudtok majd öntözni. A kertnek olyan helyen kell lennie, amely a gyermek számára könnyen elérhető, és mások is megcsodálhatják.

 Ha kiválasztottátok a helyet, figyeljetek oda, hogy a mérete könnyen kezelhető legyen. Ha társasházban éltek, vagy ha nincs túl nagy helyetek, cserépedénybe vagy konténerben is élvezetes és termékeny elfoglaltság a kertészkedés. Hadd válassza ki ő, hogy milyen cserépedénybe vagy konténerbe szeretné ültetni a magokat és palántákat. Bármit, amibe földet tudtok tenni és a vízelvezetése megoldott, használható edényként.

 Öntözés és gyomlálás

Kerti naptár

Elképzelhető, hogy az öntözés és gyomlálás nem fog annyi érdeklődést kiváltani a gyermekedből, mint a tervezés és az ültetés. Könnyebben és időben mennek a kerti munkák, ha a gyermek szobájába vagy a hűtőszekrényre elhelyezel egy naptárat, amiben megjelölöd, melyik héten milyen teendők vannak. Az elvégzett feladatokat a naptárban kihúzhatjuk, még jobb, ha rábízzuk gyermekünkre, és ő figyeli a közelgő munkákat és ő is jelzi a naptárban, ha készen vagyunk velük.

A kerti munkákat ne korlátozzuk le a tavaszi napokra. Ősszel vonjuk be a gyermekeket a fák és a tavaszi virágok ültetésébe is! Többek között könnyen és sikeresen kezelhetők kezdő kertészkedők számára is a tulipánok, nárciszok, jácintok, krókuszok.

A már füves területeken a fűmagok szétszórása élvezetes elfoglaltság lehet a gyermekek számára. Nagyobb valószínűséggel maradnak távol a fűmaggal beszórt területektől, ha ők maguk is részt vettek a magok elszórásában.

Kerti eszközök

Örömtelibb a munka, ha a gyermekeknek vannak saját kerti szerszámaik. A gyermekek kezéhez szabott gereblye, kapa, ásó, és kesztyű szinte minden kertészeti árudában, gazdaboltban beszerezhető, de a kopefajatek.hu oldalon mi is ajánlunk gyermek kerti szerszámokat. 

Kertészkedés a házban

macskamenta és a macska

Néha túlságosan hosszú időnek tűnik tavaszig várni a kertészkedéssel. Sokféle növény termeszthető sikeresen akár bent a lakásban is. A különféle fűszernövények palántái az év minden szakaszában beszerezhetők és csodásan fejlődnek a konyha vagy ebédlőablakban is. Gyorsan nőnek és meg is kóstolhatjuk, szagolhatjuk őket. A fűszernövények, gyógynövények egész télen fejlődnek a lakásban, és tavasszal kiültethetők a szabadba.

Ha van cica a háznál, érdekes lehet cserepes macskamentát elhelyeznünk az ablakpárkányon. (A a macskamenta (másik nevén gyöngymenta) leveleiben és szárában levő illatos olaj az agykéregben lévő szaglóközpontot stimulálja, erőteljes vonzalmat ébresztve ezzel számos macskában és nagymacskában is!!!, mint például az oroszlánban, hogy közelebbről is szemügyre vegye a növényt.)

A kert alakja

Nem feltétetlenül kell, hogy a kertnek négyzet vagy téglalap alakja legyen! A "Pizza" alakú kert kör alakú, és szeletekre bontott, így a különböző szeletkékbe különféle növények kerülhetnek. Több gyermek esetén akár minden gyermeknek lehet egy saját kis szeletkéje, amit gondozhat.

 A kertben a kúszónövényeket - pl.borsó, bab- karókhoz kötözhetitek. Ültessetek napraforgót kör vagy négyzet alakba, elég helyet hagyva középen. Ha már megnőttek, a fejeket lazán kötözzétek össze, nagyszerű kis búvóhelyet kialakítva a gyermekek számára. Egy régi szőnyeg a földön és kész a nyári árnyékos természetes sátor.

A kerti munka több kehetőséget kínál, mint a növények ültetése és gondozása. Ősszel a lehulló levelek kupacokba gereblyézése munka a felnőtteknek, a gyerekeknek viszont játék is lehet. A kicsik szeretik a kertet is dekorálni. Készíthetnek például egy madárijesztőt is saját kis kertrészükbe.


Mire jó a kerti munka?

A kertészledés egyszerűen jó móka. Közelebb kerülünk általa a természethez, elűzi a stresszt, a különféle képernyőknek nyoma sincs a szabadban. De még ennél is többet nyújt nekünk és gyermekeinknek.

Napraforgó

Felelősséggel ruházza fel a gyermekeket, nő a feladattudatuk. Megérthetik, hogy milyen kapcsolat van a növények és az ember között.

És ami nagyon fontos! A kertészkedés nagyszerű lehetőség, hogy a család együtt töltse az idejét! Beszélgetve, énekelve, egymást segítve.

Jó kertészkedést kívánunk!

Gyermekvilág cikkek

Maradjunk kapcsolatban!

Szeretném, hogy kapcsolatban maradjunk, ezért hozzájárulok, hogy a kopefajatek.hu webáruháztól hírlevelet kapjak.
Az Adatkezelési Tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Legnépszerűbb márkáink

Kövess minket a Facebook-on!